2020.06.20 GK

Ahogy már megírtuk, súlyos vád érkezett szerkesztőségünkhöz az időközben polgármesterré vált Dr. Göbl Richárddal szemben. Cikket írtunk róla, melyre hivatalos cáfolat nem, de lejáratási kísérlet és pártállami időket idéző berendelés ellenben érkezett. Ezért hosszas nyomozásba kezdtünk, mely során bebizonyosodott, hogy a súlyos vád igaz, fenyegetőzött a későbbi polgármester.

dr-gobl-4.jpg


Majdnem egy hónappal ezelőtt írtunk egy cikket, melyben jeleztük, hogy privát üzeneteben súlyos váddal illették Budakalász regnáló polgármesterét. Bár akkor elakadtunk, mégis úgy ítéltük meg, hogy egy ilyen súlyú ügyet tisztáznunk kell, ezért az akkori információinkat nyilvánosságra hoztuk.

Cáfolatot vártunk, ami csak nem akart megérkezni. Ellenben érkezett egy megkeresés, amelyben egy felvételt és az eset tényszerű feltárását ígérve egy privát beszélgetésre invitáltak bennünket, ráadásul az index.hu is írt egy cikket az esetről pár nappal ezelőtt.

Helyszín: Budakalász, Kálvária domb
Időpont: 2019.október 12. 21 óra 29 perc.

A választást megelőző napon jó hangulatban tartotta a kampányzáró rendezvényét a 2011 Egyesület a Kálvária dombon. Közeledett a zárás időpontja, amikoris két rendész érkezett a helyszínre.
A rendészeket azért küldték oda, mert bejelentés érkezett, hogy a 2011 Környezetvédő Egyesület tagjai gépjárműveikkel a környezetvédelmet figyelmen kívül hagyva a fűre álltak, megsértve ezzel a szabályokat. Még a helyszínre érkezés előtt külön utasítást is kaptak, hogy a választásokra tekintettel, fokozott figyelemmel járjanak el, lehetőleg kerülve bármilyen figyelmeztetésnél súlyosabb intézkedést.
A helyszínre érve azt észlelték, hogy a 2011 Egyesület tagjai, elsősorban Czinke Zsuzsanna későbbi képviselő asszony erős hangerőn számon kéri őket. Mivel tartottak az intézkedés elfajulásától, ezért tájékoztatás mellett bekapcsolták a testkamerát, mely rögzíteni kezdte az intézkedést.
Ezen figyelmeztetésre érkezett meg Dr. Göbl Richárd és különösebb előzmény nélkül ez a beszélgetés folyt le közte és az intézkedő rendészek között.
Dr. Göbl: "Amennyiben minket megválasztanak, magukat ki fogom rúgni, ezt nyugodtan veheti."
Rendész: "Köszönjük szépen, a jövőnk felvázolását, mi csak azért jöttünk, hogy megkérjük Önöket"
Dr. Göbl: "Nagyon szívesen"


Ezután Dr. Göbl Richárdot elhúzták a többiek, ahogy a még hosszasan és a háttérből hallhatóan dühöngő Czinke Zsuzsannát is.
A két hangadó távozása után az intézkedéssel szembeni hangnem normalizálódott, így végül az intézkedés egy fűről való távozásra felhívással, figyelmeztetéssel zárult.
Ezek után az intézkedő járőrök a helyszínről eltávoztak.

A testkamera felvétele az előírásoknak megfelelően le lett mentve, viszont a meglétének a híre hamar elterjedt. Információink szerint ez a hír juthatott el a 2011 vezetősége elé, akik mérlegelve a lehetőségeket az előzetes tűzoltás mellett dönthettek, ezért állománygyűlést hívtak össze.
Ezen Dr. Göbl immár polgármesterként jelezte, hogy az estén alkoholt fogyasztott, így meggondolatlanul cselekedett és ennek kapcsán úgy döntött, hogy mégsem kívánja kirúgni a vele szemben szabályosan intézkedő rendészeket.
A visszajelzések alapján a bocsánatkérés inkább hivatalosnak, mint őszintének tűnt a résztvevő hallgatóság részére. Informátorunk megemlítette, hogy a hozzáállást jól jellemezte, hogy az összehívott állománygyűlésen tudomása szerint különböző okokból nem vett részt egyik intézkedő rendész sem, ezért a valódi, személyre szabott bocsánatkérés a mai napig nem történt meg.

Szakértőhöz fordultunk, hogy a fenti cselekmény súlyosságát megítélhessük. Több ügyvéddel és biztonsági szakértővel beszéltünk, akik véleménye szerint a cselekmény megítélését büntetőjogi szempontból több dolog nehezíti, ezért nem tudnak egyértelműen állást foglalni.

Azt elmondták, hogy a hivatalos személyeket a törvény fokozattan büntetőjogi védelemben részesíti, ezért a

A Btk. 310. §. (1) szerint: Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt


a) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz,


b) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy


c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz,


bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott csoport szervezője vagy vezetője öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Bár a fenti §.-sok és a videó alapján felvetődhet a gyanúja a Btk. 310.§.-ában leírt bűncselekmény elkövetésének, de feljelentés esetén ennek eldöntése és a nyomozás elrendelése a Nyomozó Ügyészség hatáskörébe tartozik.

 

Míg a cselekmény büntetőjogi megítélése nem egyértelmű, abban mindenki egységesen egyetértett, hogy az elkövetett fenyegetődzés morálisan teljesen vállalhatatlan. Úgy vélik, hogy a rendvédelmi dolgozók elleni verbális erőszak egyre gyakoribbá válása ellen határozottan fel kell lépni, melyet erőteljesen hátráltat ha egy hasonló eset következmények nélkül maradhat. Az az indoklás pedig, hogy a "megjegyzés mögött nem volt mögöttes szándék" érthetetlen védekezés, hisz egy előzetes gondolkodás és felelősségvállalás nélkül össze-vissza beszélő ember képét mutatja, amely elfogadhatatlan egy város polgármestere esetében.
Szakértőink kérdésünkre elmondták, hogy külföldi példák alapján, hasonló esetekben általában az elkövető vállalja a morális felelősséget és az egyéni hitelesség megőrzésének érdekében jellemzően hátrébbvonul a közélettől.

 

 


Vissza

Rólunk

Hamarosan...

Közösség

Kapcsolat

info@kalaszinaplo.hu