2020.06.02.    GK

"Új struktúrában képzeljük el a képviselő-testület és az önkormányzat vezetését is: Forián-Szabó Gergely és Nagel István alpolgármester barátaimmal közösen társadalmi megbízatásban töltjük be városvezetői tisztségeinket. Új munkastílusunk jól működő nemzetközi példákon és alapos műhelymunkán alapul, amely hatékony és költségtakarékos önkormányzati működést eredményez majd. "
ezzel a Dr. Göbl Richárd polgármester által adott nyilatkozattal jelent meg a Budakalászi Hírmondó 2019/11. száma.


göbl nagel fórián.jpg

Ma már tudjuk, hogy a 2020. költségvetésben a takarékos önkormányzati működés 29,7 %-al többe kerül, mint 2019-ben, ezért utánajártunk annak, hogy mennyibe is kerül a szintén takarékos mondott önkormányzati vezetés.

"Nem társadalmi munkában végzik a feladatukat a polgármesterek, hanem társadalmi megbízatásként. Ezt külön szabályozza a törvény. Olyankor kerülhet ez szóba, amikor a megválasztott polgármester meg kívánja tartani a civil állását. Ilyenkor az alpolgármesterek is csak társadalmi megbízatásúak lehetnek. Ez nem ingyen munkát jelent. A törvény úgy rendelkezik, hogy a főállású polgármesterek bérének az 50%-át kaphatják maximum. Tehát nem a törvényben meghatározott felét, hanem a maximumot szavazták meg nekik az első testületi ülésen." írta helyesen egy kommentelő. Tehát összesen kerekítve havonta 1,1 millió Ft-ért dolgoznak társadalmi megbízásban a polgármester és az alpolgármester urak. Ez lehetett volna kevesebb is, de a takarékosság jegyében a maximum lehetséges összeget szavazták meg maguknak új városvezetőink. A takarékos működés szempontjából lényeges információ, hogy az új városvezetés első dolga olyan tanácsadói szerződések megkötése volt Péterffy Gábor és Dr. Deák Ferenc érdekében, ami havonta 1,6 millió Ft megbízási díjba került a városnak. Így havonta már 2,7 millió Ft-ért 5 olyan személy dolgozott tavalyi év végén az önkormányzat vezetésében, akiket semmilyen munkaidő nem korlátozott és kommunikált költségtakarékos működés helyett jelentős plusz kiadással járt az előző vezetés 2.200.000 Ft-os munkabéréhez képest.

2020-ban ez annyiban változott, hogy a tanácsadók hivatalos munkaköre megváltozott, előbb Dr. Deák Ferencet választották egy pályázaton a város jegyzőjévé, majd Péterffy Gáborból lett kabinetvezető. Mindketten változatlanul 800.000 Ft-os fizetésért dolgoznak tovább. Mivel jegyzője eddig is volt a városnak, ezért a polgármesteri vezetéshez kötödő személyek munkabére 1.900.000 Ft-ra módosult.

Mivel a főállású, teljes munkaidejű polgármesterekkel szemben nincs kötelező munkaidő, főként az egyéni lehetőségek szabják meg az új városvezetők Budakalász irányításával töltött idejét. Ezért hallani egyre több helyről az információt, hogy Dr. Göbl polgármester úr hetente alig pár órát tölt a város ügyeivel foglalkozva a városházán. Kérdésünkre minden helyi informátorunk azt válaszolta, hogy véleményük szerint a város ügyeinek intézése lelassult, érdemi fejlődést nem várnak az elkövetkezendő 5 évben, miközben Budakalásznak komoly fejlesztésekre, határozott kiállásra van szüksége azért, hogy a megnövekedett lakosság ellenére élhető kisváros maradjon.


Vissza

Rólunk

Hamarosan...

Közösség

Kapcsolat

info@kalaszinaplo.hu