atolikus óvoda akár kisajátítás árán?

Kijelenthetjük, Budakalász évek óta óvodára vár. A fideszes városvezetés bukása sajnos magával ránthatta az óvodai pályázat bukását is. Nem tudjuk, nem tudhatjuk, hogy ténylegesen van-e összefüggés, de mindenkit meglepetésként ért az elutasított pályázat.

A 2011 egyesület irányította városvezetés saját pénzügyi forrás hiányában a katolikus egyházat kereste meg, ennek nyomán Erdő Péter bíboros es a főegyházmegye iskolai főhatósága a település kezdeményezését felkarolva a vasútsori ovi helyén katolikus óvoda építésére tett ígéretet egy szándéknyilatkozat keretében.

A fideszes önkormányzat a régi óvoda 2 csoportjában lévő 85-90 óvodás helyett, 3 csoporttal, 75 óvodással tervezte az új óvodát felépiteni.  A 2011 és a katolikus egyház ellenben a hírek szerint 4-5 csoportot, így optimális esetben 80, de akár 125 óvodás elhelyezését tervezte ide. Már a kisebb Óvoda épitése során is felmerült, hogy az óvoda eddigi telekmérete nem kellő nagyságú, de a tervezett nagyobb óvoda esetén a telekbővítés egyenesen szükségessé vált. 
Annak ellenére, hogy az óriási, szabad egyházi földterület erre lehetőséget biztosítana,
received_989573831515863.jpeg

received_3125922877633968.jpeg

received_357877392041606.jpeg

mégis a környező magán és önkormányzati területek e célból történő felhasználása merült fel. (Szerkesztőségünk elemzése szerint, az önkormányzati ingatlanok és a kisajátítani kívánt magán ingatlan összértéke, akár a 100-150 milliós piaci értéket is elérheti. )
Ennek nyomán felkeresték a környező telkek tulajdonosait, akiket megkíséreltek közérdekre hivatkozva eladásra bírni. Információink szerint elutasításba ütköztek, így komolyan felmerült, hogy a szükségesnek vélt ingatlanokat akár kisajátítás árán is megszerzi az önkormányzat.
Az egyik ingatlan tulajdonosa, Molnár Andrea, az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel ezzel kapcsolatban.

" Kedves Napló, én vagyok az egyik kisajátítandó ingatlan tulajdonosa, elmondom, egészen pontosan mi történt.

08.10-én várta házunk mindhárom tulajdonosát egy-egy levél a postaládába bedobva (nem postán érkezett) a körzetünk képviselőjétől, hogy "tulajdonjogunkat érintő kérdésben" szeretne beszélni velünk. Felhívtam telefonon, elmondta, hogy bár nem szoktak ilyet csinálni, de most felmerült a kisajátítás lehetősége közérdekből, ezért szeretne beszélni velünk. Meghívtam estére, el is jött. Elmondta, hogy a házunk háta mögött lévő telek, amin az óvoda állt, kicsi lesz az új óvodának, mert egy nagyobb épületet szeretnének építeni, ahol több óvodás elfér, így arra gondoltak, hogy lebontják a mellettünk lévő önkormányzati házat (ahol több család él) és a miénket, így nyernek elegendő területet.

 Nem szoktak ingatlant kisajátítani, de értsük meg, hogy ez most közérdek.

 Nem is tudta, hogy mi mind itt élünk, mert a földhivatalból kérték le az adatokat, a lakcímnyilvántartóból nem. (Öten élünk bejelentve a házban.) Kérdeztük, hogy miért nem az óvoda telke melletti üres telkekben gondolkodnak, erre az volt a válasz, hogy mivel állami pályázaton nem nyertek pénzt az építésre, és új támogató jelentkezett, az egyház, mivel ők adják a pénzt, igényeik is lehetnek, és ők szeretnék, ha az óvoda határos lenne a templomkerttel, hogy ott sétálhassanak a gyerekek.

 A döbbenet után felvázoltuk, hogy mi nem akarjuk eladni a házunkat, minden pénzünket és időnket a szépítésébe fektettük és fektetjük, ráadásul közel sem tudnak olyan csereingatlant ajánlani, ami kicsit is megfelelő lenne, mivel a családunk nagyon speciális, nekünk pont ez az ingatlan tökéletes, hiszen azért vettük meg. Távozott, másnap felhívott, hogy egyelőre igyekeznek más megoldást keresni."

 
Információink szerint valóban igyekeznek más megoldást keresni, ugyanis már Molnár Andrea szomszédját próbálják hasonló módon, a kisajátítástól sem visszariadva, eladásra bírni.

Az egyik budakalászi közösségi csoportban nagy vihart okozott az ügy. A többség szerint inkább világi óvodára lenne szükség, de a kisajátítási ötletre szinte mindenki elutasítóan reagált.

Az, hogy óvodai létszámhiánnyal küzdve, egy városnak előnyös-e, hogy az új óvoda egy bizonyos vallású embereket előnyben részesít, az olvasóra bízzuk. Várhatóan a katolikus vallásúak szerint előnyös, a más vallású emberek hátrányosnak fogják érezni.

Mi más nézőpontokat ellenőriztünk. Az új iskolát komoly kritika éri, hogy rossz helyszínen van, milyen hatalmas dugókat fog okozni. Nézzük meg ebből a szempontból a vasútsori óvoda lehetőségeit.
Szűk, nehezen megközelíthető, rossz minőségű útszakasz.

received_1564711337022266.jpeg

received_227523318636133.jpeg


Kevés, kb. 20 parkolóhely.

received_311363090131805.jpeg

Ezt megkoronázva az iskolával egyező időpontban a gyermeküket az óvodába szállító szülők ugyanúgy a Budai útra érkeznek, ebből következően a Budakalász egyik főútvonala komoly leterheltség elé néz.

A fentiek miatt a szerkesztőségünk véleménye az, hogy az eredetileg tervezett 3 csoportnál nagyobb létszámú óvoda építése, csak a környék infrastruktúrájának fejlesztése után ajánlott.

További kérdéseket vet fel, hogy ha a katolikus egyháznak van igénye egy katolikus óvoda építésére akkor ezt miért önkormányzati területen képzelik el? Hatalmas, hasznosíthatatlan szabad területek vannak, mégis a több tízmilliós értékű önkormányzati ingatlanra (kisajátítás megvalósulása esetén akár 100-150 milliós ingatlanokra) épülne az egyházi óvoda. Megvásárolják-e ezen ingatlanokat, vagy ezek ugyan névlegesen önkormányzati ingatlanok maradnának, de gyakorlatilag az egyház rendelkezne velük? 

Egy komment szerint, „így lesz az önkormányzati vagyonból egyházi vagyon”, de még reménykedünk abban, hogy az egyház a felhasznált ingatlanok piaci értékét kifizeti a városnak.

Kérdésként vetődött fel, hogy amennyiben az önkormányzat a katolikus egyház részére ingyen biztosítja az építkezéshez szükséges földterületet, akkor ez a kiemelkedő lehetőség a többi egyház részére is biztosított lesz?

Az ezzel kapcsolatos kérdéseinket meg küldjük az illetékesek részére.

A cikkben szereplő adatok pontosításához köszönjük Szép-Magyar Ágnes segítségét.

 


Vissza

Rólunk

Hamarosan...

Közösség

Kapcsolat

info@kalaszinaplo.hu