Egymillióért vesz muskátlit járvány idején a budakalászi önkormányzat, írta meg a Blikk.

A cikk szerint a koronavírus járvány közepén is virágba borítaná az utcákat, tereket a budakalászi önkormányzat. Nem is akárhogyan, ugyanis összesen 6,63 millió forintért kötöttek szerződéseket virágosításra egy soroksári vállalkozóval és egy szigetmonostori dísznövény kertésszel.
Csak muskátliból több mint 1 millió forintért vásárolnak, tartónként 2400 forintért. Ezen kívül 35 helyszínen gyomláltatják és kapáltatják a meglévő virágágyásokat.

 

 Virágok ár.jpg  Virágok ár2.jpgMegtekintve a szerződéseket, érdekes dologra bukkantunk. Bár nagy összegű szerződésekről van szó, ráadásul a rendkívüli helyzet még határozottabb szerepet biztosít a polgármesterek részére, ezeket a szerződéseket mégsem a polgármester írta alá. További furcsaság, hogy sem jogi, sem pénzügyi ellenjegyzések nem szerepelnek rajta, míg két ismeretlen szignó számunkra érthetetlen módon viszont igen.

 Virágok aláírás1.jpg Virágok aláírás2.jpg A Blikk megkereste a polgármesteri hivatalt, nem lenne-e jobb helye másutt a pénznek, akár a járványellenes védekezésben, amikor más önkormányzatok csődközeli helyzetre panaszkodnak.

"A város szépítésére szánt – a korábbi évekhez képest szerényebb – forrást, a járvány előtt megalkotott városi költségvetés tartalmazza. A kérdésében szereplő 6,5 millió forintos szerződéses keretösszeget ez év október végéig fogjuk felhasználni" – közölte Péterffy Gábor kabinetvezető.

Hozzátette, járványügyi védekezésre ennek csaknem dupláját költötték, többek között védőeszközöket vásároltak a közfeladatot ellátó személyeknek és a rászorulóknak. A járvány miatt bezárt és önkormányzati ingatlanokban működő vállalkozásokat pedig a bérleti díjak csökkentésével támogatták.


Ennek kissé ellentmond a Civilkalász összesítése, ami Péterffy úr állításával szemben 8.801.438 Ft kiadást talált a járvánnyal kapcsolatban. Az még nem derült ki, hogy ebből mennyi a tényleges kiadás, hisz az 1.619.000 Ft-ért beszerzett kézfertőtlenitők és a szájmaszkok egy része értékésítésre került.
kiadások.jpg


A kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva 42 millió Ft-ot vont el Budakalászról, miközben a város plusz kiadása megközelítette a 9 milliót. A szakértők minden városban a bevételek csökkenését prognosztizálják, ennek következtében költségvetés újratervezése is felmerülhet. Mivel az általunk megkérdezett szakértők meglepőnek tartották az ilyen jellegű kiadások folytatását, ezért hamarosan utánajárunk, hogy a válság következtében mennyivel változhat Budakalász költségvetése.

2020.05.13. GK


Vissza

Rólunk

Hamarosan...

Közösség

Kapcsolat

info@kalaszinaplo.hu