„Nem ők győztek, Rogánék vesztettek ” – interjú Lázár Péterrel az elmúlt hónapok eseményeiről.

lázár3.jpg


Hogyan értékeli a választások óta eltelt időszakot összességében? Gördülékenynek érzi a városvezetést?
Nehéz erről nyilatkoznom, hisz, ha valami kritikát fogalmazok meg, ráfoghatják arra, hogy nem tudok veszteni. Alapvetően nehéz megállapítani, hogy mennyire nehezítette meg a koronavírus a munkát, így tényszerű kijelentést nem szeretnék megfogalmazni.
Azért azt el kell mondanom, hogy látok olyan önkormányzatokat, ahol lényegesen több fejlesztést jelentenek be, ahol a vezetők naponta láthatóak, részt vesznek a város életében. Lassan eltelt egy év, és ha hirtelen bármilyen saját fejlesztést kellene mondani, gondban lennék.


Az augusztusi Budakalászi Hírmondóban megjelent a vállalt és beígért beruházások listája.
Mint vállalkozó tudom, ha megvan a szándékom bármilyen fejlesztés megépítésére, akkor azt én hogyan tudom megoldani, milyen intervallumban, de az önkormányzat kezét több olyan dolog megkötheti, amire jelenleg nincs rálátásom. Én itt azt látom, hogy ezek mind tervezetek, melyeket bárki le tudna tenni az asztalra, a lakosságot ellenben az érdekli, mit valósítanak meg ebből. Örülök azért, hogy tervekben jól állunk, de jó lenne, ha a végrehajtott fejlesztések esetén növekedne a lista, olyan minta kicsit megállt volna a város.


Főleg a járvány első hulláma alatt. Elégedett az önkormányzat lépéseivel ennek kapcsán?
Szerintem az elején bizonytalanok voltak, valószínűleg tarthattak a korlátozásokkal kapcsolatos negatív visszajelzésektől. Több, ezzel kapcsolatos intézkedést, különböző külső jelzésekre vezettek csak be. Például a parkolók lezárását még én kértem az önkormányzattól, majd ezeket másnap vagy harmadnap lezárták. Ami viszont rosszul esett, hogy hiába kezdtem el előbb az időseknek bevásárlási segítséget nyújtani, mint az önkormányzat, amikor írásban felajánlottam a segítségemet nekik is, válaszra sem méltattak. Fekete pont illeti az önkormányzatot azért is, hogy amikor már lezárták Szentendre és Békásmegyer látogatott részeit, itt Budakalászon még semmi nem volt. Emlékeim szerint pont a Napló írt erről egy cikket, utána történt ebben változás. De a lakosság nem megfelelő tájékoztatása és a önkormányzati bérlemények támogatása kapcsán is érte őket kritika. De fontos megjegyezni, hogy az ötleteket megfogadták, így a nehéz kezdés után közepes teljesítményt értek el. Szépen lassan felvették a tempót, és ami szükséges, azt bevezették.


Több kritika is érte az új Budakalászi Hírmondó függetlenségét. Ön hogyan látja ezt?
Szerintem a Hírmondó már Rogán László idején is az önkormányzat szócsöve volt, én nem igazán láttam benne kritikus hangot. Azt tudom, hogy a választás után, a helyi baloldal vezetője, Márton András kért publikálási lehetőséget a Hírmondóban - nem kapott semmit. Így ez nem változott azóta sem. Nem független, hisz nem olvashatunk benne semmiről, ami adott esetben negatív lehet, nem történt említés egyik botrányról sem.


Sem jutalomosztásról, sem a rendészek fenyegetéséről.
Én személy szerint, volt rendőrként elfogadhatatlannak tartom, hogy akár erőszakkal, akár más módon, rendvédelemben dolgozó személyt fenyegessenek. Szerintem, ez hivatalos személy elleni erőszaknak is minősülhet. Sőt, bizonyos értelemben ez súlyosabb, mint a fizikai bántalmazással történő fenyegetés, hiszen ha elveszti a munkáját, az hosszútávon is komoly kihatással lehet az életvitelére.
Ami a jutalomosztást illeti, morálisan nemcsak ezt, hanem az előző vezetés jutalmazási szokását is elítélem. Azt is, hogy 3 havi jutalmat vett fel a Rogán László vezette polgármesteri kör és azt is, hogy valakik 1-2 hét után veszik fel a munkájukat meghaladó mértékű jutalmat. Ne azért kapjon valaki jutalmat, mert megnyerte a választást és megteheti, hanem teljesítmény alapján. 
Mindenesetre, a rendőrség és a Bíróság dolga ezekben büntetőjogi véleményt nyilvánítani, hiszen a két ismerős jutalmazása és a tanácsadói szerződések miatt nyomozás van folyamatban az önkormányzattal szemben.


Országszerte több helyen vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon a Fidesz. A fővárosban is leváltásra került a kormánypárti főpolgármester. Minek tudható be a Fideszes vezetés leváltása Ön szerint városunkban?
Szerintem országszerte a Borkai-ügy csak felerősítette azokat az ellenérzéseket, amiket az emberek magukban is megfogalmaztak az urizáló vezetőikről. Bár ez nem az indító párt függvénye, hanem azoknak a politikusoknak a hibája, mert nem gondolom, hogy a pártja utasít valakit arra, hogy neki urizálnia kell. Míg az országos választás esetén pártokra szavaznak az emberek, helyben simán ellene szavaznak annak, akiről azt gondolják, hogy elszaladt vele a ló.
Én merem állítani, hogy amikor Rogán Lászlót megválasztották, akkor tényleg jó jelölt volt. Akkor még itt sétált az emberek között, én is gyakran találkoztam vele. Most meg a választás alatt egyszer láttam, az egyik rendezvényen. Sok mindent hajlamosak a választók megbocsájtani, de polgármesternek olyan vezetőt szeretnének választani, aki köztük él és azt érzik, értük van. Sokan ugyanezt hiányolják most is, a hírek szerint a polgármester urat még a hivatalban is alig látják.
De ezzel az igénnyel teljesen egyetértek, szerintem sokaknak meg kellene végre érteni, nem a város van a polgármesterért, hanem a polgármester a városért.


Minek köszönhető a 2011 Egyesület győzelme?
Szerintem nem ők győztek, hanem a Rogánék vesztettek. A városnak elege lett az előző vezetésből és ők mutattak egy szervezett alternatívát, több, számomra is szimpatikus programponttal. Nem véletlenül volt átfedés az én programom és a 2011 Egyesület programja között.


Eddigi munkáját tekintve a jelenlegi önkormányzatról megoszlóak a vélemények. Hogyan képzeli el a jövőjét/mit tanácsolna az önkormányzatnak?

Jelenleg ugyan igyekszem részt venni a város életében, fórumokra járok, aktív vagyok a városi ügyekben, de ezt már inkább a városát szerető lakosként teszem, nem tartom magam politikusnak. De megtisztelőnek érzem, hogy többen kikérik a véleményem és a helyi lakosok tanácsért, akár a problémáik megoldásáért fordulnak hozzám. Ezért köszönöm a Napló megkeresését is. Ha kritizálok, ez a városszeretet az oka, hisz ezért indultam a választáson is. De most elsősorban az apaszerepre koncentrálok, lassan kétéves lesz a kisfiam, imádom az együtt töltött perceket, emiatt az elmúlt évben a munkából is jelentősen visszavettem.

lázár 2.jpg
Pont ezért jelenleg nem is tudnék arra választ adni, hogy indulnék-e 4 év múlva újra. Csak azért biztos nem fogok, hogy legyen egy másik jelölt is, de ha akkor is kritikusan gondolok a jelenlegi vezetésre, akkor elgondolkodom rajta.

A tanácsadással kapcsolatban ironikusan azt tudnám mondani, hogy nem gondolom, hogy nekem kéne tanácsot adni, hisz nem engem választottak a tanácsadói posztokra havi 800 ezer Forintért. Komolyra fordítva, annak nagyon örülök, hogy láthatóan más a szándék az ingatlanértékesítésekkel, sőt a fórumok lehetőségét is jónak tartom, annak ellenére, hogy nem feltétlenül az a döntés, mint amit azokon legjobbnak mondanak.
Az éppen aktuális problémát mindig jelezni fogom, így most kritikákba hosszasan nem szeretnék belemenni, talán csak a legfontosabba. Sajnos nem látom, hogy lenne kidolgozott rövid távú koncepció a város közlekedésének javítása érdekében. Vannak ugyan ötletek, de véleményem szerint egyes részek lezárása csak nagyobb káoszt fog szülni, pedig a végső megoldást jelentő elkerülő utak elkészültéig még hosszú az idő.


Vissza

Rólunk

Hamarosan...

Közösség

Kapcsolat

info@kalaszinaplo.hu